De leukste escape rooms met het gezin in Noord-Holland
31 januari 2019 

De leukste escape rooms met het gezin in Noord-Holland

“Een escape room spelen met ons gezin met kinderen van 8 jaar, kan dat bij jullie?” Dit is een veelgestelde vraag, elke week weer. En sinds augustus 2018 kunnen wij hier volmondig ja op antwoorden.

Vanaf onze opening kregen wij regelmatig de vraag of er ook kinderen van onder de 10 jaar mee mochten tijdens het spelen van onze Escape Room Space Lab. Het antwoord hierop van ons was en is nog steeds heel stellig: “Nee, dit kan niet. Wij vinden onze kamer niet geschikt voor kinderen jonger dan 10 jaar. Het thema is te spannend en eng en wij willen de kinderen niet met nachtmerries opzadelen.” Soms wordt Space Lab door 10-12 jarigen al als spannend gezien, dus nog jonger laten wij niet toe.

Is een escape room leuk met jonge kinderen?

Doordat we deze vraag genoeg kregen zijn we gaan nadenken hoe we onze nieuwe kamer nog meer geschikt kunnen maken voor een jongere leeftijd. We hebben bij The Chocolate Factory dan ook gekozen voor een thema dat alle leeftijden aanspreekt en we hebben 5 niveaus qua puzzels ontwikkeld. We kunnen met een paar kleine handelingen het niveau van de kamer aanpassen. Zo is The Chocolate Factory het ene uur een uitdaging voor een gezin met kinderen van 6 en 8 jaar en het volgende uur hebben escape room junkies, die meer dan 50 kamers gespeeld, er genoeg moeite mee om alles binnen 60 minuten te volbrengen.

escape-room-schagen-leukste-escape-room-van-noord-holland

Tips voor het spelen van een escape room met kinderen

Ga je een escape room spelen met het gezin? Lees dan onze tips om er een leuke belevenis voor iedereen van te maken.

 • Kies een kamer geschikt voor kinderen

Het klinkt misschien vanzelf sprekend, maar het is belangrijk om te kiezen voor een escape room die aangeeft dat het ook met kinderen te spelen is. In de moeilijkheidsgraad van de kamers en puzzels is rekening gehouden met kinderen en hierdoor kunnen ze ook dingen zelf doen en oplossen. Twijfel je of de kamer wel geschikt is voor jouw kind? Bel de escape room op, zij kunnen je wat meer vertellen, waarna jij kan bepalen of het geschikt is voor jouw kind(eren).

 • Kies een thema passend bij jouw kinderen

Het spelen van een escape room moet leuk zijn, je wilt niet dat je kinderen bang of huilend in de kamer staan. Natuurlijk is het altijd een beetje spannend, fantasie van kinderen is ondoorgrondelijk. Maar lees goed of de kamer geschikt is voor kinderen en vanaf welke leeftijd. En ook hier geldt, bij twijfel pak de telefoon of stuur een mailtje.

 • Wees voorbereid op meer hints en begeleiding

Speel je zelf regelmatig escape rooms dan weet je dat er hints gegeven kunnen worden. Speel je met kinderen weet dan dat er waarschijnlijk meer hints en begeleiding zal zijn dan als je met alleen volwassenen speelt. Dit is niet erg, de kinderen hebben dit nodig. De spanningsboog van kinderen is korter en als ze door spelbegeleider weer even een hint of aanwijzing krijgen blijven ze beter in de spelflow. Het krijgen van hints is ook echt niet erg, het zorgt ervoor dat jullie lekker kunnen spelen. Spelen zonder hints is zelfs voor ervaren spelers regelmatig onmogelijk.

 • Laat ze zoeken naar aanwijzingen, geef ze tijd en onderschat ze niet

Natuurlijk hoef je niet de hints van de spelbegeleider af te wachten. Zie je zelf de oplossing al van een puzzel waarmee je kinderen bezig zijn, zeg deze dan niet voor, maar geef hints aan je kinderen om ze in de goede richting te krijgen, waardoor ze het zelf kunnen oplossen. Je creëert dan echte WOW momenten voor ze.

Ook kan je ze lekker laten zoeken naar aanwijzingen. Zij kijken op hele andere plekken en hebben een heel open blik hierin. Kinderen zijn heel creatief en zitten niet vast in volwassen denkpatronen, waardoor ze verbanden makkelijker leggen en soms eerder tot de juiste oplossing komen dan jij zelf. Voor ons altijd erg leuk en interessant om te zien. Onderschat ze niet!

 • Wees trots op ze!

Wellicht is het overbodig om te zeggen, maar wat er ook gebeurd in de kamer haal je kinderen nooit naar beneden. Bedenk altijd dat ze hun best doen en wees trots op ze en spreek dit ook uit.

En last but not least, vergeet jezelf niet. Je bent dan wel met de kinderen, maar zorg dat je het zelf ook naar je zin hebt. Je mag best zelf dingen oplossen en daardoor er echt een teamprestatie van maken. En zoals vaak wordt gezegd, van proberen kan je leren. Hoe vaker je een escape room met kinderen bezoekt, hoe beter het zal gaan.

Helemaal enthousiast geworden? Bekijk dan onderstaande kamers.

Escape Room gezin Chocolate Factory

Escape Room Schagen: The Chocolate Factory

De neef van Willy Wonka, Sammy Sweettooth, houdt net als Willy Wonka van chocolade. Zijn fabriek, The Sweettooth Factory, is gevestigd in Schagen en hier worden de meest lekkere bonbons gemaakt. Het recept hiervan is uiteraard een streng bewaakt geheim. Om bekender te worden in Schagen en de rest van het land heeft Sammy besloten om rondleidingen te geven, waarvoor bezoekers zich in groepjes kunnen inschrijven. Een goede tip van Sammy, kom niet met een te volle maag, want er is genoeg te snoepen voor de echte zoetekauw.

Ook jullie hebben besloten deze rondleiding bij Sammy te reserveren. Een van Sammy zijn werknemers is dit ter ore gekomen en benaderd jullie na het reserveren in het geheim. Hij wil graag met jullie samen werken om te kijken of het mogelijk is om tijdens de rondleiding op een onbewaakt ogenblik binnen te dringen in de machinekamer van de fabriek en het recept van de bonbons te stelen. Gaat jullie dit lukken… of worden jullie gesnapt door Sammy?

 • Alle leeftijden
 • In niveau aanpasbaar
 • Bar aanwezig
 • Snoepjes in de kamer 😉

Escape Room Egmond

Escape Room Egmond: The Gold of Lutine

De Lutine is een Brits schip dat in 1799 op onverklaarbare wijze ten onder is gegaan tussen Vlieland en Terschelling met aan boord een enorme lading goud. Al dat goud op de bodem van de zee heeft vele duikers besmet met de goudkoorts. Ze waren echter niet zo succesvol als goudzoekers.

Drie Egmondse duikers hebben daar verandering in gebracht. Met hun vernuftige strategie viste ze de ene na de andere goudstaaf op. Maar ook bij de Egmonders heeft de goudkoorts de hebzucht aangewakkerd. Om de helft van hun vondsten niet af te hoeven staan hadden ze het plan om het goud te verbergen en later ongezien op te duiken. We hebben recent het dagboek van een van de duikers gevonden en daaruit blijkt dat dit nooit gelukt is. Zal het goud nog ergens op het schip verborgen liggen?

Waan jezelf tot een echte wrakduiker en ga op zoek naar het vermeende goud van de Lutine. Maar pas op dat je zelf niet wordt besmet met de Goudkoorts!

 • Alle leeftijden
 • In niveau aanpasbaar
 • Bar aanwezig

questomatica escape room

Questomatica Amsterdam: Wake Up!

Wanneer ze wakker is, is Mathilda een klein, schattig meisje. Maar wie weet wat er in dat kleine, slimme hoofdje omgaat als ze in slaap valt! Nu zit je gevangen in één van haar onrustige dromen. Elk object in de kamer zal zich op een onverwachte manier gedragen, en proberen je te misleiden. Om de echte wereld weer te zien, moet je de knoop van haar mysterieuze fantasieën ontrafelen, met ongebruikelijke raadsels worstelen, en uiteindelijk een manier zien te vinden om haar weer wakker te maken!

 • Alle leeftijden
 • In niveau aanpasbaar
 • 1 kind onder 12 gratis

escape room alkmaar

Escape Room Alkmaar: The Wizard School

Altijd al de nieuwe Harry Potter of Merlijn willen worden? Dat kan in onze Wizard School. Met jouw team ben je op zoek naar de foto’s uit het jaarboek van de school, deze zijn echter niet makkelijk te vinden…

Waan je met jouw team op Hogwarts en ontsnap uit deze sfeervolle kamer.

 • Vanaf 8 jaar
 • In niveau aanpasbaar
 • Bar aanwezig

backspace escape rooms

Backspace Escape Rooms Amsterdam: Time Machine

Mijn tijdmachine is op hol geslagen. Professor Jacobs is vast komen te zitten in het verleden. Het is niemand gelukt om de machine opnieuw aan te krijgen. En zelfs als dat lukt, heeft het team maar 1 uur om hem te repareren. Anders zitten we allemaal vast in het verleden….

 • Vanaf 9 jaar
 • Ontwikkelt voor kinderen

Mis je nog een escape room?

Wij hebben het overzicht met zorg samengesteld, maar er zijn zoveel escape rooms, dat we misschien wel één of meerdere aanraders over het hoofd hebben gezien. Mis je in dit overzicht nog een escape room in Noord-Holland die geschikt is voor het hele gezin? Schroom dan niet en laat je reactie hieronder achter of stuur een mailtje naar info@escaperoomschagen.nl. Dan gaan we jouw input meenemen.

Over de schrijver
Heej! Ik ben Lisanne, oprichter en bedenker van Escape Room Schagen. Ik hou er van om vanuit niets iets te maken en mensen een toffe belevenis voor te schotelen. Kun je mij even niet bereiken, dan ben ik vast een escape room aan het spelen (intussen heb ik er meer dan honderd gespeeld) of wat leuks aan het doen met manlief Ruud en/of mijn zoontjes Guus en Roel.
Reactie plaatsen