In 9 stappen naar een origineel kinderfeestje
02 november 2022 

In 9 stappen naar een origineel kinderfeestje

Jarig zijn! Een groot ding in het leven van een kind. Waarschijnlijk kijkt je kind er al dagen, weken of zelfs al maanden naar uit om zijn of haar kinderfeestje te vieren. En geef ze eens ongelijk! Wat is er nou mooier dan een hele middag iets super leuks doen samen met je vriendjes en vriendinnen en echt even in het zonnetje gezet worden.

In de afgelopen jaren konden veel kinderen hun feestje niet vieren vanwege Tante C. ‘Dat was ook het geval bij onze eigen dochter Frieda. Ruim twee jaar heeft ze op haar kinderfeestje moeten wachten. Nu was het dan eindelijk zover! Met haar vriendinnen mocht ze naar de lekkerste escape room van Nederland: The Chocolate Factory!’

Hoe zorg je er nou voor dat de dag op rolletjes loopt en de kinderen allemaal genieten? En ook heel belangrijk: dat je als ouder of verzorger zelf een leuke dag hebt. Sommige dingen kun je natuurlijk niet plannen, maar een goeie voorbereiding is het halve werk. Ik help je daarom graag op weg met ons 9 stappenplan naar een origineel kinderfeestje. Ik geef je veel tips en inspiratie en vertel je gelijk of het de meiden is gelukt het geheime recept van The Chocolate Factory te stelen😊!

1. Hoeveel kinderen nodig je uit voor het kinderfeestje?

Een kinderfeestje zonder vriendjes en vriendinnetjes is natuurlijk geen feestje. Hoeveel kinderen mogen er komen en wie worden er uitgenodigd? Sommige ouders gebruiken hier de regel ‘leeftijd in aantal kinderen’ voor. Maar nog belangrijker, kijk naar je kind. Hoeveel goede vriendjes en vriendinnetjes heeft hij/zij écht. Wij geven er thuis de voorkeur aan om het bij de harde kern te houden. Veel kinderen uitnodigen maakt het vaak te druk. Voor iedereen eigenlijk, maar vooral voor je eigen kind. Help je kind om te kiezen! En schrijf dit een paar maanden van tevoren op. Soms verandert er zomaar iets vanwege een recent voorval, maar is het wel een hele goede vriendin, die zeker een uitnodiging moet krijgen.  Mijn dochter had dit keer een klein groepje van 5 meiden in totaal.

escape-room-schagen-kinderfeestje-the-chocolate-factory

2. Plan de datum van het kinderfeestje!

Als je dan eenmaal de gastenlijst hebt samengesteld, moet er natuurlijk een datum komen. Gegarandeerd een heel gepuzzel, dus begin op tijd. Heb je twee auto’s nodig en willen beide ouders erbij zijn? Kan een tante of verzorger helpen of red je het zelf? Wanneer hebben de meeste kinderen vrij van school, sport en BSO? In de vakantie bieden veel locaties helaas geen kinderfeestje arrangementen aan (Escape Room Schagen overigens wel). Vaak kom je dan al uit op een vrijdagmiddag of zaterdag. Ikzelf vind het altijd het handigst om het op een studiedag te plannen. Die weet je vaak al ver van tevoren en dan kun je alvast bij de ouders polsen of iedereen kan. Ik heb een maand van tevoren bij de ouders gepolst om teleurstellingen bij mijn dochter te voorkomen.

3. De locatie van het kinderfeestje? Blijven we thuis of gaan we op pad?

Wat ga je doen op het kinderfeestje? Blijf je thuis of ga je de deur uit? Tip: hoe klein ze ook zijn, betrek je kind hierin. Het is zijn/haar feestje en dan wil je natuurlijk niet dat ze met een sip gezicht rondlopen ;). Uiteraard hangt jullie idee af van het totaal budget en aantal kindjes die ermee gaan.

Kinderfeestje thuis vieren
Een kinderfeestje thuis vieren hoeft echt niet saai te zijn, in tegendeel. Kies een thema en ga helemaal los: van eenhoorn tot superhero thema en alles daartussenin. Uitnodigingen, aankleding, spelletjes, een discobol met muziek, zelf cupcakes versieren en je feest is compleet. Ben je niet zo creatief of heb je niet de tijd om dit allemaal zelf te verzinnen. Op Pinterest vind je een schat aan ideeën voor je kinderfeestje thuis en via Suus Kinderfeestjes Shop en op Kinderfeest Moment vind je leuke kant en klaarpakketten voor de aankleding in huis.

Mijn moeder was hier echt een kei in! Ik ben opgegroeid met drie zussen en we hadden altijd de leukste kinderfeestjes. Compleet met koekhappen, sjoelen, ei op een lepel, spijkerpoepen, discodansen op de jukebox en puzzeltochten door het bos. Hoe leuk is dat, gewoon een echt oudhollands kinderfeestje.

Tegenwoordig kun je het zo gek niet verzinnen of het is mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van reptielenfeestje aan huis? Dat is er wel eentje die je moet aandurven, want ze komen met levensechte reptielen bij jou thuis. Op de foto zie je Frieda op het reptielenfeestje bij haar vriend Finn. Compleet verzorgd door Repticura, een exotische dierenwinkel uit Leeuwarden. Super origineel kinderfeestje voor stoere meiden en jongens.

reptielenfeestje-orginele-kinderfeestjesslaapfeestje

Of wat dacht je van een slaapfeestje in een Tropical Summer thema met pop-up tipi tentjes. Samen film kijken, popcorn eten, dansen tot in de late uurtjes en natuurlijk het befaamde kussengevecht! Op de website van Tipi Kinderfeestje kun je complete pakketten bestellen voor het slaapfeestje in vele thema’s zoals Fortnite, voetbal, jungle, glamping, unicorn, TikTok en een Pokémon slaapfeestje.

4. Originele ideeën voor een kinderfeestje buiten de deur.

Heb je besloten om (een deel) van het feestje buiten de deur te vieren dan is de keuze tegenwoordig reuze. Zwemmen, jumpen, naar een kinderspeelparadijs of bowlen zijn veel gekozen activiteiten voor een kinderfeestje, uit te breiden met een zee aan kinderfeestjes arrangementen. Een puzzeltocht buiten uitzetten is natuurlijk altijd een goed idee. Is je zoon of dochter ouder dan 10 jaar en wil je een super originele buitenactiviteit plannen voor het feest? Dan kun je het jachtseizoen spel ‘The Hunt’ spelen via City Adventures of bijvoorbeeld het Moordspel Sherlock of een city escape puzzeltocht ‘Escape the City’. Je speelt het buiten op je smartphone of tablet op hét moment dat jullie dit spel willen spelen.

Er zijn natuurlijk veel meer leuke activiteiten die je kunt doen met een kinderfeestje. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van een Escape Room. Bij Escape Room Schagen is de Escape Room The Chocolate Factory aan te passen in niveau, waardoor je al met kinderen vanaf 8 jaar terecht kunt. Space Lab is meer geschikt voor de iets stoerdere oudere jongens en meiden en kan met de speciale kinderversie vanaf 10 jaar worden gespeeld. Kies je voor het kinderfeestje arrangement? Dan heb je er ook limonade, chips en een ijsje bij. Volledig verzorgd!

‘Ik had een escape room cadeaubon gekregen als welkomstcadeau! Frieda en haar vriendinnen houden onwijs van spelletjes spelen en zijn heel nieuwsgierig, ook zijn het heerlijke snoepkonten. Geen van de meiden had eerder een escape room gespeeld, daarom was de puzzel al snel rond! We gaan naar de lekkerste escaperoom van Nederland: The Chocolate Factory!

5. Uitnodigingen maken en uitdelen

Het feest begint met het uitdelen van een uitnodiging. Een uitnodiging in thema maakt het natuurlijk extra leuk. Op Google vind je veel leuke, gratis printables die je kunt downloaden en uitprinten. Of je grijpt de kans om samen met je zoon of dochter zelf uitnodigingen in elkaar te knutselen. Op Pinterest vind je ontzettende leuke ideeën voor de meest creatieve uitnodiging voor het kinderfeestje. ‘Ik had zelf een uitnodiging in elkaar geknutseld via een ontwerp programma. Volledig in een zoet thema met veel snoepjes en natuurlijk chocolade zoals in Sjakie en de Chocoladefabriek.’

uitnodiging-kinderfeeestje-the-chocolate-factory

Op veel scholen geldt overigens dat de uitnodigingen niet op school uitgedeeld mogen worden. Tip: breng de uitnodigingen persoonlijk langs. Kun je gelijk die blije gezichten zien.

6. Voorbereiding is het halve werk

Oké, we zijn al een heel eind. De meeste voorbereiding is al gedaan. Nog een aantal puntjes op de i en het feest kan beginnen. Even oppas regelen voor de andere kinderen, mocht dit nodig zijn? Onze jongste is pas 5 jaar en kon helaas niet mee. Gelukkig passen opa & oma op!

‘Na het spelen van de escape room heb ik een uurtje springen bij een speelparadijs in de buurt geboekt. Daarna gaan we naar de McDonalds voor een Happy Meal en een Mc Flurry. Aangezien het YES DAY is (ook een leuke tip), besloot ik het nu maar eens wel te doen! Frieda helemaal in de gloria. Aangezien Frieda ontzettend van bakken houdt, hebben we ook cupcakes gebakken. Ik app de ouders snel dat de kinderen niet teveel moeten lunchen met al dit lekkers op het programma. Bij de Hema heb ik leuke feestbordjes en bekertjes gekocht en natuurlijk slagroom en strooisels om de cupcakes mee te versieren. Stipt om 13:00 uur staat alles klaar. Laat de meiden maar komen!’

7. Tips voor het spelen van een escape room met kinderen

Stiekem ben ik best een beetje zenuwachtig, want ik ben zelf een rookie op escape gebied. Gelukkig hebben mijn collega’s veel ervaring met kinderfeestjes in de Escape Room in Schagen. Ze hebben me gerustgesteld en gaven me handige tips mee.

Tips voor het spelen van een escape room met kinderen:

  • Vraag naar de speciale kinderversie van de escape room in Schagen
  • Kom met 3-7 kinderen vanaf 8 jaar (o.b.v. een volwassene).
  • Lees thuis aan de kinderen het verhaal van The Chocolate Factory en de missie voor. Deze ontvang je ruim van tevoren in je mailbox.
  • Kom op tijd, zo’n 20 min van tevoren is prima. Heb je een kinderfeestje arrangement geboekt, kom dan 30 min van tevoren, dan kunnen de kinderen starten met limo en chips in de gezellige horecaruimte.
  • Leg de kinderen uit dat de kamers volledig veilig zijn en dat je niet ‘echt’ wordt opgesloten. Er wordt gewerkt met een magneetdeur met noodknop.
  • De enthousiaste spelbegeleiders van de Escape Room in Schagen kijken via een monitor mee en begeleiden je stap voor stap en geven handige tips via een portofoon.
  • Als met het spel bezig bent, probeer dan goed te luisteren naar de kinderen. Veel ouders/ begeleiders denken het vaak zelf bij het rechte eind te hebben, terwijl kinderen veel eenvoudiger denken dan volwassenen en soms veel sneller iets oplossen.

8. Het kinderfeestje zelf

‘Eindelijk is het zover! De kinderen druppelen binnen. Nadat we de ouders hebben uitgezwaaid beginnen we met cupcakes versieren en cadeautjes uitpakken. We hebben daarna wat tijd te overbruggen en besluit Frieda’s favoriete dansnummers op te zetten. Alle meiden beginnen gelijk te dansen. Het huis is binnen no-time een bende en het is een ongelofelijke herrie van dansende, gillende en toeterende meiden.’

Tip: probeer de boel de boel te laten en je niet te druk te maken om bende of herrie. Ga mee in de flow van de kinderen, dan geniet je er zelf ook het meeste van!

the-chocolate-factory-kinderfeestje-4

The Chocolate Factory – een verrassend mooie belevenis! 
‘Na een ritje van nog geen 10 min, slaan we tegenover de McDonalds van Schagen de Grotewallerweg op. Even naar achteren rijden en je vindt de Escape Room Schagen. Bij binnenkomst werden we direct ontvangen door een enthousiaste host van de escape room. Een versierde tafel stond al klaar en de host begint met een korte maar heldere uitleg.’

‘Verder wil ik natuurlijk niet te veel verklappen, maar wauwww wat was het gaaf!! Zo’n verrassend mooie belevenis, van top tot teen doordacht! In The Chocolate Factory begeef je je tussen levensgrote lollies, ijsjes, zoete kleuren en Engelse drop tot aan het plafond. Je zit direct middenin het verhaal. Via ontzettende leuke en creatieve puzzels moet je zien in te breken in de machinekamer van de chocoladefabriek. Het eerste deel ging als een trein. Het tweede deel van de zoektocht was een grotere uitdaging.’

‘Toen de deur naar de machinekamer eenmaal openging, was dat één groot feest. Ik dacht eerlijk gezegd: missie geslaagd! Maar er stonden ons wat pittige opdrachten te wachten. Eenmaal in de machinekamer ben je nog niet klaar, want het recept is dan nog niet gestolen. Er waren hier nog wat puzzels te kraken. Helaas verpeste ik het zelf door me ermee te bemoeien. Helaas konden de meiden het recept daardoor nét niet op tijd stelen. Wel hebben ze heerlijk kunnen snoepen van al het snoepgoed en chocolade 😊. Wat was dit een super origineel kinderfeestje. Echt genoten met zijn allen!’

escape-room-schagen-kinderfeestje-2

9. Met de benen omhoog nagenieten (uitpuffen ;) )

‘Na de escape room konden de meiden uitrazen tijdens het jumpen. Slim bedacht, want ze hadden alweer genoeg energie. Als afsluiter naar de Mc Donalds en om 18:30 uur waren alle meiden thuis gebracht. Toen onze kinderen op bed lagen, kon ik zelf eindelijk met de benen omhoog. Het was best wel een heen en weer gesjees, met verschillende locaties en indrukken, daarom was ik behoorlijk bekaf.’

‘Wanneer ik terugdenk aan de grappige opmerkingen, de lachende gezichten en de vele bedankjes die we kregen van de kinderen, was dit het allemaal dubbel en dwars waard. Ik heb alle ouders de leukste foto’s en filmpjes doorgestuurd, zodat ze ook konden meegenieten’ Tip: maak een whatsapp groep aan om alle foto’s en filmpjes in ene te versturen.

Het leuke van de escape room vond ik dat Frieda’s vriendinnen allemaal op een verrassende manier uit de hoek kwamen. Diegene die normaal wat stiller is, pakte nu het voortouw en Frieda die vaak als een malle overal doorheen brult, merkte dat samenwerken nu wel heel handig was.

Kinderfeestje bij Escape Room Schagen

Wil je ook een escape room boeken voor het kinderfeestje van je zoon of dochter? Check onze speciale kinderfeestje pagina >

the-chocoalte-factory-feestje


Over de schrijver
Hey, Ik ben Stefanie Teitsma en ben sinds september 2022 gestart als marketeer bij Escape Room Schagen. Wat een warm welkom door Lisanne Kuilman en collega’s. En wat een gaaf en veelzijdig bedrijf. Ik heb ontzettend veel zin om Escape Room Schagen meer in beeld te brengen en leuke ervaringen, nieuws, handige tips en sterke blogs & verhalen met jullie te delen. Mijn grootste passie is schrijven en fotografie, dus dat komt wel goed.Ik woon zelf in Schagerbrug met mijn man en 3 kinderen. Een mooie gemeente midden tussen dijken, water en weilanden en vlakbij het bos en strand. Ik hou ervan om op stap te gaan met familie, vrienden en mijn gezin: de natuur in, uit eten in onze gezellige stad Schagen of een actief uitje met elkaar. Genoeg leuks te doen in de omgeving.Heb je ideeën op het gebied van marketing en samenwerken met Escape Room Schagen? Stuur me een berichtje😊
Reactie plaatsen